Alles over de NDM-1 superbacterie

In steeds meer landen worden gevallen bekend van mensen die besmet zijn met een zogenaamde superbacterie NDM-1, waartegen zelfs antibiotica niet meer helpt. Wat houdt deze superbacterie precies in en moeten we hier bang voor zijn?

Afbeelding bacterie

Wat is NDM-1
NDM-1 staat voor New Delhi Metallo-beta-lactamase-1. Dit is een gen dat gedragen wordt door het DNA van sommige bacteriën. Als een bacterie het NDM-1 gen bezit is het resistent voor bijna alle antibiotica, waaronder zelfs  carbapenems. Carbapenems zijn antibiotica die bekend staan als laatste redmiddel, zelfs deze sterkste en meest efficiënte manier om bacteriën te doden wat ze bijvoorbeeld tegen E. Coli en Klebsiella gebruiken werkt niet tegen NDM-1.

Het NDM-1 gen zorgt ervoor dat de bacterie een enzym produceert dat carbapenemase heet. Dit soort enzym zorgt ervoor dat de bacterie zelfs tegen carbapenems-antibiotica resistent is, omdat deze de activiteit daarvan neutraliseert. (en alle andere antibiotica).

Het gevaarlijke aan NDM-1 is dat dit gen makkelijk over kan worden gedragen aan andere bacteriën. Dit zorgt ervoor dat elke ziekte die normaal makkelijk genezen kan worden met antibiotica hiervoor resistent kan worden. Op deze manier kan elke ziekte levensgevaarlijk worden en ongeneesbaar. Als alle ziekten dit gen krijgen zal antibiotica uiteindelijk nergens meer tegen helpen.

Wetenschappers kennen maar een aantal bacteriën die resistent zijn tegen carbapenems en deze konden deze eigenschappen niet overdragen aan andere bacteriën. Daarom is het NDM-1 gen erg gevaarlijk.

Waar komt NDM-1 vandaan
Het NDM-1 gen is door professor Young en zijn team ontdekt en is vernoemd naar de hoofdstad van India, New Delhi, waar het gen voor het eerst gesignaleerd werd. Het gen is verspreid vanuit India en Pakistan. Het gen verspreid zich snel over de hele wereld, omdat er steeds meer mensen een cosmetische behandeling ondergaan in India en Pakistan waar de behandeling goedkoper is dan in eigen land. In die landen zijn ziekenhuizen vaak minder schoon en is meer kans op besmetting met bacteriën met NDM-1. De mensen lopen daar de bacteriën op en besmetten in eigen land weer andere mensen.

Wat is er tegen NDM-1 te doen
Tot nu toe zijn er gevallen bekend waar behandeling met verschillende medicijnen en antibiotica wel heeft geholpen, maar toch zijn de meeste gevallen van NDM-1 niet te bestrijden, omdat ze tegen alle bekende antibiotica bekend zijn. Het enige dat tegen NDM-1 soms helpt is colistine, maar door de vele bijwerkingen wordt dit middel vrijwel nooit gebruikt.

Wat het beste lijkt om nu te doen is dat NDM-1 niet verder verspreid wordt dan nu al gedaan is door middel van strenge hygiëne in ziekenhuizen over de hele wereld en het liefst verminderen van medisch toerisme.

Nederlandse gevallen van NDM-1
In Nederland zijn er drie mensen bekend die besmet waren met NDM-1 waarvan er één overleden is. De overleden persoon zou al lijden aan een ernstige andere ziekten. De andere twee personen zijn inmiddels hersteld. (Update: 13 augustus 2010)

Buitenlandse gevallen van NDM-1
update 13 augustus 2010
België – Twee gevallen bekend die ermee besmet zijn, waarvan één man inmiddels overleden is. De overleden man werd geholpen met colistine, maar zelfs dit mocht niet baten.
Groot-Brittannië - Circa 50 besmette mensen bekend.
Australië – 3 besmette personen
Frankrijk – 1 besmet persoon
India en Pakistan - 143 mensen besmet
Canada en Verenigde staten – Onbekend, maar wel gevallen bekend

Stem of voeg dit bericht toe op:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • LinkedIn
 • RSS
 • del.icio.us
Reageer hieronder, of trackback vanaf je eigen site.

1 Reactie to “Alles over de NDM-1 superbacterie”

 1. Hans zegt:

  Kan iedereen het krijgen?
  of alleen mensen die zich hebben laten helpen in het buitenland
  Kunnen we wat voorzorgsmaatregelen treffen?

Reageer hieronder